Home Sağlık En sık yapılan diyet hataları

En sık yapılan diyet hataları

Soğuk kış günlerinde sağlıklı beslenmeye dikkat etmek çok önemli. Ancak yaz aylarına göre daha hareketsiz bir yaşam tarzına girdiyseniz ve özellikle kalorisi yüksek bir beslenme planı uyguluyorsanız kilo almak da kaçınılmaz oluyor. Uzmanlar, kış aylarında formunu korumak isteyenlere mutlaka spor, tempolu bir yürüyüşle birlikte bir diyetisyen eşliğinde sağlıklı bir beslenme planı uygulamaları önerisinde bulunuyorlar. Ayrıca kişilerin kulaktan dolma ya da internette yer alan bazı diyet önerilerini bilinçsizce uygulayarak sağlıklarını tehlikeye attıklarını ifade ediyorlar. Diyet yapanlara ya da yeni başlayacak olanlara uzmanların yaptıkları uyarıları iletmek istiyoruz.

1. Protein Ağırlıklı Beslenmek

Son zamanlarda popüler olan diyetler, genelde protein ağırlıklı. Protein yavaş sindiriliyor, tokluk sağlıyor ve sindirilirken vücudumuz daha çok enerji harcıyor, böylece kilo vermek kolaylaşıyor. Ancak protein olması gerekenden fazla alındığında sağlığımızda çeşitli sorunlar oluşuyor. Böbreklere fazla yük bindiği için çeşitli böbrek hastalıkları görülebiliyor. Proteinli besinler genelde yüksek doymuş yağ içerdiklerinden kalp damar sağlığı olumsuz etkileniyor. Fazla alınan protein idrarla kalsiyum atımına sebep oluyor, dolayısıyla hem kalsiyum eksikliği hem de böbrekte kalsiyum taşları görülme riski artıyor.

2. Ekmeği Hayatınızdan Çıkarmak

En çok yapılan zayıflama diyeti hatası ekmeksiz yaşama geçmek. Ancak tam buğday, tahıllı, çavdar, yulaf vb. Ekmekler en güzel karbonhidrat kaynağıdır. Hem lif içeriğiyle dengeli kan şekeri ve tokluk sağlar hem de tatlı isteği oluşumunu azaltır. Ekmekte B grubu vitaminler başta olmak üzere çeşitli vitamin ve mineraller de bulunur. Diyetinde ekmek olmayanların daha sinirli daha mutsuz olmaları da B grubu vitaminlerin yetersizliğine ve düşük kan şekerine bağlanmıştır.

3. Yağ Düzeyini Ayarlayamamak

Yağın özellikle de doymuş yağ asitlerinin fazla alınması diyabet, kalp-damar, kanser gibi hastalıkların riskini artırıyor. Yağ alımının düşük olması ise yağda eriyen vitamin grubunun (A, D, E, K vitaminleri) emilimini olumsuz etkiliyor. Doygunluk hissi tam olarak oluşmuyor.

4. Kalori Hesabı Yapmak

Enerji kaynağı besinlerin içerdiği karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve minerallerin belirli oranlarda alınması gerekir. Tek başına kalori sayarak zayıflamak dengesiz bir diyete, vitamin ve mineral eksikliklerine sebep olabilir.

5. Başkasının Listesini Uygulamak

Diyet listesi kişinin “sağlık” durumuna, boy, kilo gibi kriterlerine, beslenme alışkanlıklarına, hareket düzeyine bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca diyet listesinin danışan/hasta durumuna göre güncellenmesi yani “takibi” gerekmektedir. Ne yazık ki internet gibi pek çok yerde verilen diyet listeleri ciddi enerji, vitamin, mineral kısıtlamaları olan menüler.Metabolizmada geçici-kalıcı çeşitli sorunlara neden olan bu diyetlere bulaşan insanların pek çoğu kilo vermeyi başarıyor ancak verdiği kiloyu fazlasıyla tekrar alıyor.

6. Light Ürünlerin Zayıflattığına İnanmak

Referans ürüne göre yağı ve/veya şekeri azaltılmış, lif oranı artırılmış ürünlere light ürün diyoruz. Bu ürünler zayıflamaya olumlu etkide bulunmazlar, hatta fazla tüketimleri kilo alımına neden olabilir ancak paketli ürün yeme isteğini karşılamada iyi birer alternatiftirler.

DAHA FAZLA HABER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Eyüpsultan’ın geleneği sünnet şöleni

Eyüpsultan Belediyesi tarafından ilçede her yıl geleneksel olarak düzenlenen Sünnet Töreni…