
Koleksiyonerler için Türk ve Osmanlı tarihinin önemli karakterlerinin yanı sıra beyazperdenin hayali kahramanlarının figür ve karakter tasarımlarını istenen ölçeklerde modelleyen Tuncay Özmen, “Küçüklüğümden beri gördüğüm her şeyi çizebiliyorum, bu bana Allah vergisi özel bir yetenek” diyor.
Başlangıçta gemi, tank ve 2.Dünya Savaşı ağırlıklı hazır maket çalışmaları ile ilgilenen Özmen sonrasında figür ve karakter tasarım çalışmalarına ilgi duymaya başlamış. Hobi olarak başlayan sonrasına profesyonel olarak devam eden tasarım çalışmalarına oyuncak pazarında gördüğü bir eksiklikten dolayı girdiğini söyleyen genç yetenek, “Maalesef bugün her yerde çocuklar üzerine haç işareti bulunan şövalye gibi oyuncaklarla oynayıp, hayali karakterlere ilgi duyuyorlar. Bizim tarihimizin gerçek kahramanlarını yansıtan hiç bir ürün yoktu. Bende Türk dünyasına ve milli tarihimize sevgimden dolayı maket işini bırakıp, evimin bir odasını atölye haline getirip ufak ufak Türk büyüklerini, tarihi liderlerimizi modellemeye başladım. Asıl amacım Ulubatlı Hasan, Kürşat, Atilla gibi tarihi karakterlerimizin her çocuğun odasının bir köşesinde yer almasını sağlamak” şeklinde açıklıyor.
“YABANCI KOLEKSİYONERLERDEN BEĞENİ ALIYORUM”
Sosyal medya hesabında paylaştığı çalışmalarının özellikle yabancı koleksiyonerler tarafından beğenildiğini ve paylaşıldığını belirten Tuncay Özmen, “Elimizde olmayan nedenlerden dolayı yabancı karakterler ağırlıklı siparişler almaya başladık. Özel koleksiyoncular için eksik parçalar ve henüz üretim aşamasına geçmemiş karakterleri yapmaya başladım. Şöyle ki Marvel, Disney Pixar gibi film şirketleri kendi karakterlerinin modellerini ön sipariş topladıktan bir yıl sonra piyasaya sürüyor. Bu ürünleri de almak isteyen sabırsız koleksiyoncular, koleksiyonlarına bir an önce bu karakterleri katmak için işçiliğimi beğenip, bu arkadaş yapar diyerek benimle irtibata geçiyorlar. Maalesef ki ülkemizde de yabancı karakterlerin siparişlerini verenlerin sayısı bir hayli fazla” diyor.



Figür, karakter modelleme işinin oldukça zor bir iş olduğunu, vurgulayan Özmen, yapım aşamasını ise şu şekilde özetliyor:
“Bu iş için Sculpey figür modelleme malzemesi kullanıyoruz. Önce bir heykeltraş gibi demir ve telden bir iskelet oluşturuyoruz, sonra insan anatomisine uygun bir şekilde modellemeye başlıyoruz. Gerçekliği tam olarak yansıtabilmek için detay çalışmaları yapılıyor. Sonrasında kalıp aşamasına geçiliyor. Elimizde bir kalıp oluştuktan sonra bir daha döküm yapılıyor. Dökümden prototip çıkıyor. Prototipe son detaylar veriliyor, pürüzler gideriliyor, zımparalama ve cilalama yapılıyor. Sonrasında asıl kalıp dediğimiz kalıba sokuyorum. Kalıbı elime aldıktan sonra talebe göre polyester malzeme ya da plastik reçine dediğimiz malzemelerle döküm yapıp, astarlayıp, boyadıktan sonra ürünü hazır hale getiriyorum”