
Migren, tüm baş ağrıları arasında en sık görüleni olmakla birlikte şiddetli baş ağrısı yapması nedeniyle günlük yaşam aktivitelerini önemli derecede etkilediğinden sosyal ve ekonomik açıdan ciddi oranda kayba yol açmaktadır.
MİGREN NEDİR?
Ataklar halinde gelen, genellikle yarım, zonklayıcı, göze vurabilen, bulantı ve kusma, ışığın ve sesin arttırabildiği şiddetli baş ağrısıdır. Çocuk yaşlarda başlayabileceği gibi ileri yaşlarda da görülebilir. Migren tanısı baş ağrısının özellikleri, karakteri ve eşlik eden bulgularla konulur. Baş ağrısının çok şiddetli olması genelde hastanın acile başvurma sebebidir.
MİGREN NEDEN OLUR?
Migren büyük oranda genetik ve çevresel faktörlerin neden olduğu bir hastalıktır. Hastaların % 60-70’inde aile bireylerinde özellikle kadın aile bireylerde migren bulunur. Migren hastalığının temelinde yatan nedenler hala araştırma konusu olmakla birlikte, çok büyük olasılıkla birçok etkenin bir arada olduğu düşünülmektedir.
MİGREN TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?
Öncelikle bu tarz baş ağrısı yakınması olan kişi bir nöroloğa başvurmalıdır. Migren tanısı bir nöroloji uzmanı tarafından konulur. Migren baş ağrısı ayırıcı tanısı yapıldıktan sonra hastanın baş ağrısı sıklığına göre tedaviye başlanır. Tedavi akut atak tedavisi ve proflaktik tedavi olmak üzere ikiye ayrılır. Akut atak tedavisi migren baş ağrısına spesifik ağrı kesiciler veya migren atak ilaçlarıdır. Kronik migreni olan hastalarda akut atak tedavisinin yanında ağrı sıklığının azaltılması amacıyla hastanın her gün kullanması gereken ilaçlar verilir. Bu tedaviye proflaktik tedavi diyoruz. Proflaktik tedavide kullanılan birçok ilaç mevcuttur. Asla bir başkasına yaradı diye tavsiye üzerine ilaç kullanmamak gerekir. İlaç seçimi kişiye özel, ek hastalıkları ve genel durumu göz önüne alınarak yapılır. İlaç tedavisi yanında bazı hastalara Migren Botoksu ve Sinir blokajı da uygulanabilir ki bu tedavi yöntemleri de 6 aylık ağrısız dönem sağladıklarından son derece yüz güldürücü tedavilerdir.
MİGREN HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİ
Atak sıklığını azaltmak için her şeyden önce hastanın atağı tetikleyici faktörlerden uzak durması gerekmektedir. Bu tetikleyici faktörler arasında aç kalmak, uykusuz kalmak veya çok uyumak, rüzgâr özellikle lodos, ıslak saçla dışarı çıkmak, saçın çok soğuk veya çok sıcakla kurutulması, klimanın önünde durmak, yolculuk yapmak, gürültülü ortamlara veya yanıp sönen ışıkların olduğu ortamlara girilmesi sayılabilir. Bununla birlikte bazı yiyeceklerin migren ataklarını tetiklediği bilinmektedir. Migren ataklarının tetikleyen yiyeceklerin başında çikolata, kahve, süt ürünleri, peynir çeşitleri, sakatat, işlenmiş et, salam sucuk vb.dir. Kahvenin migrenle değişik bir ilişkisi vardır. Kahve atak dışı dönemde içildiğinde atakları tetiklerken atak başlangıcında içildiğinde baş ağrısına iyi gelir.